Camembert to jeden z tych serów, który potrafi odnaleźć się w każdym towarzystwie. Na wytrawnie, w połączeniu z szynką parmeńską, awokado czy szparagami. I na słodko, za co najbardziej go wielbimy.

Kompozycji z owocami nie ma końca. Puszczamy wodze wyobraźni, uruchamiamy kubki smakowe i łączymy, jak chcemy. Do wyboru czerwone, żółte, fioletowe, pomarańczowe, zielone. Gruszki, truskawki, winogrona, morele, mango, melon. Czego dusza i oczy zapragną.

Na naszym talerzu, gośćmi honorowymi są truskawki i morele. Dumnie kontrastują z bielą sera i zielenią liści szpinaku. Do pełni szczęścia brakuje już tylko sosu rabarbarowego i chrupiących płatków migdałów.

Szybko, prosto, a jak wykwintnie.

SKŁADNIKI:
(2 PORCJE)


2 garści szpinaku
małe opakowanie sera camembert (120 g)
4 morele
6 truskawek
pół łodygi rabarbaru
łyżeczka miodu
2 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak opłukać, osuszyć na sitku. Owoce umyć. Razem z serem pokroić na mniejsze kawałki.
Łodygę rabarbaru pokroić, dusić na małym ogniu z odrobiną wody, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie sos. Po wystudzeniu połączyć z miodem.
Na szpinaku ułożyć kawałki sera i owoców. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, polać sosem rabarbarowym.
Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Marta 🙂

CAMEMBERT W OWOCOWYM TOWARZYSTWIE
5 (100%) 6 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *