Przyznaje się – mam słabość do przepisów wykorzystujących warzywa w nietypowy sposób. Spacer po targu urasta do rangi ogromnej przyjemności. A przeszukiwanie drewnianych skrzynek oraz nastawianie oczu na intensywne kolory i kształty to rozrywka prostująca moje plecy i brzuch.

Relaks.

Trochę intuicyjnie wybieram warzywne inspiracje – ale cukinia na słodko od razu wydała mi się wyborem doskonałym. Ta wersja to przepyszny, wilgotny chlebek z lekką cytrynową nutą. Dzięki dodatku cukinii ciasto nabiera wilgoci i elastyczności. To jedno z tych słodkości, które w żaden sposób nie zdradza smakiem swojego głównego składnika. Jest lekkie, letnie, mocno wilgotne.

Takie ciasto dobrze kruszy się siedząc po turecku na trawie.

Słońce, ciasto z cukinią i lemoniada ze świeżo wyciśniętych cytryn. LATO!



Ciasto cytrynowo-cukiniowe
Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej -150g
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej -150g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy (125ml)
  • 1/2 szklanki słodzika (cukru 100g lub miodu 100 ml)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 150ml
  • sok z z 1 małej cytryny
  • skórka otarta z 1 małej cytryny
  • 1 szklanka cukinii (1 nieduża cukinia starta na tarce) 250g-300g

 Przygotowanie:

Idąc drogą – suche razem, mokre razem, wszystko razem.

  • mąkę pszenną i pełnoziarnistą wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą

  • cukinię zetrzeć na tarce razem z zieloną skórką (przed dokładnie umyć) i odstawić na parę chwil na sitku, by pozbyć się nadmiaru wilgoci

  • jajka zmiksować z olejem, cukrem/miodem, jogurtem naturalnym, sokiem i skórką cytrynową. Wymieszać krótko, niedbale. Następnie dodać startą cukinię.

  • do miski z mokrymi składnikami wsypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem i solą . Wymieszać tylko do momentu połączenia składników

  • ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (około 27 x 11cm)

  • wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 40 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka)

  • wersja z dodatkiem słodko-kwaśnego lukru (3 łyżki cukru pudru wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny)


Smacznego!
Magda:)


do wydruku

CIASTO CYTRYNOWO-CUKINIOWE
5 (100%) 17 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *