Ciasto marmurkowe to jedna z tych propozycji, którą przygotowuje się w trymiga. To mieszanina kilku prostych składników, które zawsze są pod ręką.

Będąc dzieckiem pamiętam sytuacje, kiedy na godzinę przed niezapowiedzianą wizytą, niezapowiedziani goście dawali znak, że wpadną na szybką kawkę. I wtedy właśnie kręciłyśmy z mamą najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze ciasto świata.

Następnego dnia idealnie pasowało do gorącego kakao na podwieczorek.

Nie wiem, czy zauważyliście, że jedzenie ma magiczną moc. Przywołuje najlepsze wspomnienia. W smaku i zapachu zaklęte są najwspanialsze chwile. Dlatego tak bardzo lubimy sięgać po sprawdzone przepisy naszych mam i babć. One nigdy nie zawodzą.

CIASTO MARMURKOWE
(12 PORCJI)


SKŁADNIKI:
140 g miękkiego masła
3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (210 g)
200 ml jogurtu naturalnego
1 pomarańcza
3 łyżki mleka
3 jajka
1/2 szklanki cukru lub innego słodzika (ksylitol, erytrol)
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Przesiej do miski – mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Masło utrzyj z cukrem. Po kilku minutach dodaj jajka (pojedynczo, sprawdzając, czy masa dobrze się połączyła). Utrzyj wszystko razem. Po kilku chwilach partiami dodaj przesiane suche składniki, na zmianę z jogurtem naturalnym. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj kilka łyżek mleka. Podziel masę na 2 części. Do jednej dodaj przesiane kakao i kawę, a do drugiej startą skórkę pomarańczy i sok z połowy owocu. Przekładaj masę do keksówki naprzemiennie. Raz ciemną, raz jasną. Piecz przez 40 – 50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.

Marta 🙂

CIASTO MARMURKOWE
5 (100%) 3 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *