To nie jest lekki deser. Jest wilgotny, gęsty, ma w sobie dużo nieoczywistych składników. Można doszukać się w nim czekolady, orzechowego smaku mąki, chrupiących orzechów i buraka. Ostatni składnik to strzał w dziesiątkę, bo podbija smak czekolady.

Bo jak to, burak w cieście?? A jednak! Każdy następny kęs deseru upewnia nas, że dodatek buraka to był zloty pomysł. Ciasto w zależności od soczystości warzywa przybiera formę brownie albo puchatego ciasta. Brownie polane gorzką czekoladą i posypane podprażonymi orzechami włoskimi, to kwintesencja czekoladowego deseru.

Nie chcę namawiać, ale ten przepis naprawdę warto wypróbować. I dzielić się, dzielić z kim tylko się da!

 

CZEKOLADOWE BROWNIE Z BURAKIEM

(15 porcji)

Składniki:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g naturalnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3 duże jajka
  • 180 ml oleju słonecznikowego
  • 150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  • Buraki obrać i ugotować. Reszta składników powinna być w temperaturze pokojowej.
  • Suche składniki: mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszać razem.
  • Zmiksować buraki, jaja oraz olej do połączenia się składników.
  • Do mokrych składników dodać suche i połączyć wszystko razem.
  • Na samym końcu dodać 100 g gorzkiej czekolady (drobno pokruszonej).
  • Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze około 180 stopni.
  • Upieczone ciasto można polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

    Magda:)

    CZEKOLADOWE BROWNIE Z BURAKIEM
    5 (100%) 19 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *