To ciasto wyrosło z potrzeby kobiecego spotkania. No bo – “jak to tak bez słodkiego?”. Ukręciłyśmy to przepyszne ciasto w 2 minuty. Dosłownie. Marta uzbrojona w ciężki sprzęt – blender. Ja na raz, dwa, trzy – otwierałam puszki fasoli, rozbijałam jajka i obierałam banany.

Po 50 minutach ukazało się przed nami ciasto, pachnące wytrawną, gorzką czekoladą. A w środku? Mili, to był obłęd! Bo środek to istne brownie, zakalec w cudownie mokrej postaci. W smaku, nic a nic nie doszukałyśmy się strączkowego klimatu. Jedynie wyczułyśmy pełną moc czekolady i banana.

Ciasto następnego dnia traci na sprężystości i staje się zbite oraz wilgotne. A co najlepsze, kroi się jak retro blok czekoladowy. Taki, co w dzieciństwie babcia ukradkiem wkładała do rąk.

Ciasto, które daje rozgrzeszenie swoim fasolowym środkiem. To naprawdę znakomita alternatywa dla tych, którzy stronią od mąki.  Spróbujcie koniecznie!

CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE

(10 porcji)

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

  • Wszystkie składniki łączymy za pomocą ręcznego blendera!
  • Pieczemy w 180 st., przez 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. I voilà – gotowe:)

    Magda 🙂
    CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE
    5 (100%) 9 votes

 

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

2 odpowiedzi do “CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *