Trzymam się kurczowo myśli, że nowa pora roku przyniesie coś wyjątkowego. Ostatnio, gdy późnym wieczorem wracałam od Marty, wyczułam jesień. Trochę niespodziewanie powietrze intensywnie zapachniało wilgocią i liśćmi.

Ta pora roku zawsze najbardziej grała ze mną. Ciało lubi swetry i warstwy, lubi cięższe perfumy i długie rozmowy. Zaczynam więc powoli układać ubrania w szafie w innym rytmie. Grzeje ręce gorącymi napojami, a imbir i cytryna stały się obowiązkowym duetem wieczoru.

Po powrocie z pracy zagniatam ciasto. To jest ten rodzaj wypieku, którym trzeba się dzielić z kimś bliskim. Pakowane w papierowe torebki, wiązane na końcu jutowym sznurkiem mają w sobie coś z klasycznych wypieków. Skład jest domowy, pszenny, mocno relaksujący. Ta słodkość to typowy comfort food, więc zróbcie sobie taki wieczór. Zagniatanie drożdżowego ciasta to relaks w czystej postaci, obiecuję!

 

 

 

Drożdżówki z kruszoną i wiśnią

(ok 12 sztuk)

Składniki:

na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych drożdży
  • 80 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 130 g gotowanych ziemniaków – 2 szt na surowo – (ziemniaki jak najmniej wilgotne ugotowane dzień wcześniej)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)

na nadzienie:

  • wydrylowane wiśnie – ok 200 g
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • białko do posmarowania

Przygotowanie

Kruszonka:

  • rozpuszczone masło dodać do mąki i cukru. Rozgnieść ciasto między palcami
     Ciasto
  • Zrobić zaczyn – podgrzać mleko 100 ml (nie może być zbyt gorące), dodać 2 łyżki cukru i pokruszone drożdże. Odczekać, aż popracują i podwoją swoją objętość (ok. 20 minut).
  • Przesiać mąkę, dodać resztę cukru, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, sól i pozostałą część mleka oraz rozpuszczone masło. Na samym końcu dodać zaczyn drożdżowy.

  • Zagniatać ciasto tak, by było bardzo elastyczne i swobodnie odklejało się od rąk.

  • Odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce.

  • Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki. Bułkę posmarować białkiem, a w sam środek włożyć wydrylowane wiśnie i posypać kruszonką.

  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st C.
    Ściskam!
    Magda:)

DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ I WIŚNIĄ
5 (100%) 15 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

2 odpowiedzi do “DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ I WIŚNIĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *