Urodzinowy maj daje Nam pstryczka w nos. Kurtki, szaliki i kaptury naciągnięte na czubek głowy. Nie tak miało być, Mili. Zatem spróbujmy oswoić chłodny maj, cytrusami i słonecznym kolorem.

Dzisiaj proponujemy Wam ciasto, które pachnie słońcem. I nie, nie jest to poetycki bajer, który ma Was zatrzymać dłużej na treści wstępu. To jest prawda, z najprawdziwszych prawd. To ciasto ma w sobie słodkie puree z dyni, które skrupulatnie było chowane w zakamarkach zamrażalki. Ma też orzeźwiającą pomarańczę i prawdziwe masło. Jest wilgotne, ciężkie i ekspresowe. To prawdziwy festiwal koloru i smaku.

Bo przecież nie jemy tylko buzią. Oczy uwielbiają słodko-pomarańczowy widok – prawda?

Zatem śmiało. Bez obaw, łapcie za ostatnie cytrusy i upieczcie dla siebie i bliskich przedsmak nadchodzących ciepłych dni.

CIASTO DYNIOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY
(10 PORCJI)

SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
250 g puree z dyni (szklanka)
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g masła
1/2 szklanki cukru (100 g)
2 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza
szczypta sol

PRZYGOTOWANIE:
Masło i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie dodać puree z dyni i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać. Po wystygnięciu dodać żółtka jaj. W drugiej dużej misce, przesypać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć ze sobą suche składniki z masą dyniową i ubitym białkiem. Gotową masę przełożyć do tortownicy (21 cm) i piec około 35-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze około 180 stopni.
Gdy ciasto wystygnie polać sosem pomarańczowym – 2 łyżki cukru pudru rozetrzyj z sokiem z jeden pomarańczy.

Magda 🙂

DYNIOWE CIASTO Z NUTĄ POMARAŃCZY
5 (100%) 3 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *