Są takie rzeczy w naszym rodzinnym domu, które chowają się po szafkach i przypominają o tym, czego już nie ma. Jedną z tych rzeczy jest kufer ze zdjęciami i stary zeszyt z przepisami mamy. Można tam znaleźć odbarwione od upływu czasu kartki, zasłyszane przepisy lub wycinki z gazet.

Tego jest naprawdę niewiele, ale są tam Nasze rodzinne klasyki. Przerzucając kolejne strony zeszytu wyszukuje co nowych zapisków. Przy każdym przepisie jest krotka notka – bardzo smaczne, tanie, szybkie lub nie udało się. Wskazówki, które traktuje jak strony pamiętnika zapisane przez moją mamę.

Wierzę w pamięć ciała i w to, że dzięki tym przepisom 2,5 roczny siostrzeniec będzie miał w pamięci babcie i smaki, które któregoś dnia zapisała własnoręcznie w tym starym zeszycie.

A mowa o klasycznym jabłeczniku, z kwaśnymi jabłkami i miodowo-owsianą kruszonką.

JABŁECZNIK MAMY

(około 12 porcji)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej -260 g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mąkę,sól, cukier, jajka i olej łączymy razem.
  • Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe cząstki i dusimy z łyżeczką cynamonu (z dodatkiem wody, by jabłka się nie przypaliły) przez 10 min.
  • Kruszonka: płatki owsiane mieszamy z miodem  (można dodać 2 łyżki mleka, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć)
  • Wykładamy ciasto do blaszki, na ciasto wysypujemy jabłka i kruszonkę.
  • Pieczemy 30-40 min do suchego potyczka jednocześnie obserwując, by wierzch ciasto nie był za bardzo przypieczony.


Magda 😉

JABŁECZNIK MAMY
5 (100%) 12 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *