Kochamy lato. Za ten kolorowy, owocowo – warzywny zawrót głowy. Za tą różnorodność barw, kształtów i smaków. Za te chwile, kiedy wgryzając się w soczysty miąższ brzoskwiń, arbuza i czereśni, sok kapie nam po brodach.

W kuchni kombinacji owocowo – warzywnych nie ma końca. Tym razem w szranki postawiłyśmy słodką truskawkę z lekko kwaśnym rabarbarem. Bo jak wiadomo, przeciwieństwa się przyciągają 🙂 Po wyjęciu z piekarnika słodkich kokilek, ochom i achom nie było końca. I chociaż mama zawsze przestrzegała, żeby nie jeść gorącego, bo rozboli brzuch, to nasza (a właściwie moja) silna wola tym razem okazała się słaba.

Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko zachęcić Was do wypieków. Póki rabarbar i truskawki są jeszcze w zasięgu ręki 🙂

SKŁADNIKI:
(4 PORCJE)

2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru lub innego słodzika
115 mąki (u nas orkiszowa pełnoziarnista)
2 łodygi rabarbaru
2 garści truskawek
4 łyżki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki i rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zasypać łyżką cukru, żeby trochę zmiękły.
Jajka wymieszać z pozostałym cukrem, jogurtem i mlekiem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać truskawki z rabarbarem, ponownie wymieszać. Powstałą masę przelać do kokilek.
Piec w 180 st., przez ok. 25-30 minut

Marta 🙂

KOKILKI RABARBAROWO – TRUSKAWKOWE
5 (100%) 4 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *