Kopytka to kolejny z tych rarytasów, który przywołuje na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Czasy, w których największym zmartwieniem był deszcz za oknem, bo uniemożliwiał zabawę w domek czy chowanego.

Proste składniki tych klusek kojarzą się z prostym, spokojnym życiem. Do tej pory w moim rodzinnym domu, ziemniaki, którą zostaną z niedzielnego obiadu, stanowią bazę poniedziałkowych kopytek. Zawsze zajadaliśmy je na słono. Z sosem śmietanowo – pieczarkowym. Aż serce się śmieje na wspomnienie tych chwil 🙂

Dlatego mocno zachęcamy do ich spróbowania. Możecie na słono – z sosem warzywnym. Możecie na słodko – z masłem, cukrem i cynamonem. Bo i tak, w obu wersjach, smakują jak u mamy 🙂

Składniki:

550 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki pszennej (szklanka i trochę)
jajko
50 g masła (5 łyżeczek)
łyżka cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki, mąkę i jajko zagnieść na jednolitą masę.
Z powstałego ciasta uformować wałki, pokroić na 1,5 cm szerokości kawałeczki.
Gotować ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Masło podgrzać na małym ogniu (na początku masło będzie się mocno pienić). Po kilku minutach, gdy masło zacznie brązowieć należy dodać cukier.

Marta 🙂

KOPYTKA Z PALONYM MASŁEM
5 (100%) 2 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *