Życie w duchu zero waste, gotowanie, gdzie wykorzystuje się wszystkie części warzyw szturmem wtargnęło do blogosfery. Można pomyśleć, że nie da się wykorzystać wszystkiego. A jednak, Internet pęka w szwach od porad i przepisów.

Obierki z warzyw mogą być niezłym pretekstem do stworzenia aromatycznego warzywnego wywaru. Z łodygi brokuła powstaje znakomite smarowidło do kanapek. Da się? Da, i to jak!

My dzisiaj przestawiamy Wam makaron w duchu zero waste. Dlaczego zero waste? Bo powstał z tego co zostało z gotowania innych dań. Połówka pomidora pozostawionego po sobotnim śniadaniu, koperek, który na końcach świeci żółtym kolorem, chrupiące łodygi szpinaku. Wykorzystujemy wszystko.

Działamy intuicyjnie, staramy się nie marnować jedzenia. Podchodzić rozsądnie do zakupów. Całkowite uwolnienie od plastikowych torebek to nasz cel na najbliższe tygodnie.

Bo małe zmiany też mają znaczenie.

SKŁADNIKI:
(2 porcje)

100 g makaronu z ciecierzycy (lub innego dowolnego)
5 sztuk suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
3 duże garści liści i ogonków szpinaku
1 pomidor
50 g fety
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
pół pęczka koperku
szczypta tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj makaron. Na oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz pomidorki. Po 2 minutach dorzuć umyte i porwane liście i ogonki szpinaku (odkrój tylko korzonki) oraz pokruszoną fetę. Na sam koniec dorzuć obranego i pokrojonego na małe cząstki świeżego pomidora oraz przyprawy. Połącz ugotowany makaron ze szpinakowym farszem. Gotowe danie dekoruj obficie koperkiem.

Magda 🙂

MAKARON W DUCHU ZERO WASTE
5 (100%) 2 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *