Pesto to jeden z tych sosów, który idealnie komponuje się, i z makaronem, i z grzankami, i jako dopełnienie zup typu krem. Klasyczne pesto z bazylii mamy już przetestowane. Dziś kręcimy nowe, też zielone, ale z natki pietruszki. 

Towarzystwo pestek słonecznika, czosnku i parmezanu zdecydowanie podbija smak. Dzięki temu nie trzeba już kombinować z wymyślnymi przyprawami. Bo połączenie tych kilka składników to prawdziwa petarda!

To, co najbardziej mnie zaskoczyło, to intensywnie zielony kolor. Mocno miętowy. A w smaku o niebo lepszy od pesto bazyliowego. Bo intensywniejszy

Tym bardziej nalegam, żebyście ukręcili je sobie sami :






MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO

(2 porcje)

Składniki:

  • pęczek natki z pietruszki
  • łyżka startego parmezanu (35 g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 100 g ulubionego makaronu (u nas makaron z grochu)

Przygotowanie:

  • Natkę pietruszki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
  • Zblendować z oliwą, słonecznikiem, czosnkiem i parmezanem. Można doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z ugotowanym makaronem.

Marta 🙂

MAKARON Z PIETRUSZKOWYM PESTO
5 (100%) 10 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *