Wspólne gotowanie, fotografowanie i jedzenie to moje prywatne dobro. Bo to czas, w którym pozwalamy sobie na więcej. PRZY STOLE krząta się więcej osób niż zazwyczaj. A odgłos ekspresu przelewowego idealnie zgrywa się z tym całym zamieszaniem. DOBRO!

Czy wspólne gotowanie z przyjaciółmi też wpisuje się u Was na top listę przyjemności ?
Mam wrażenie, że takie chwile wpiszą nam się we wspomnienia tak samo mocno, jak te dotyczące pierwszych wyjazdów do nadmorskich miejscowości.

Zatem jeśli o dobru mowa, to dzisiaj proponujemy Wam owsiane dobro. Ciasteczka, których środek sowicie oblany jest polskim miodem i cząstkami jabłka. Ten słodki duet bez pytania, w 3 sekundy odbiera chrupkość płatkom i sprawia, ze ciasteczka są miękkie w środku. Owies owsem, ale tą słodką masę wieńczy pistacja – królowa! Czy może być lepiej?

Dodam jeszcze, że można je zrobić w 5 minut. Bo to tylko kilka ruchów łyżki. Suche lubi się z mokrym, a owsiana masa idealnie łączy się z jabłkiem. Zamiast jabłka – gruszkę, a zamiast pistacji-orzech laskowy. Mili, owies przyjmie wszystko, bo to cwaniak jest!

MIODOWE CIASTECZKA OWSIANE Z PISTACJAMI

(7 porcji – 1 porcja to 2 ciastka)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jabłko
  • 10 łyżek płatków owsianych (100 g)
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (90 g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Wszystkie suche składniki wsypać do jednej dużej miski (płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól).
  • W drugiej misce zmiksować miód, jajka oraz oliwę.
  • Jabłko pokroić (lub zetrzeć) na małe kawałki.
  • Suche składniki dodać do mokrych, a na samym końcu wmieszać jabłko.
  • Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 10-15 minut.

    Magda 🙂

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *