Od kilku dobrych lat, owsianka stała się fotograficznym wyzwaniem kulinarnych influencerów. Instagramowym hitem i comfort foodem wszystkich znanych
książek kucharskich.

Czy owsianka jawi Wam się jako koszmar dzieciństwa? Wspominacie ją jako mało wyrazistą breje, osłodzoną sowicie białymi kryształkami cukru? Czy tak jak ja traktujecie ją jako wyczekiwaną śniadaniową przyjaciółkę?

Jeśli należycie do tej pierwszej grupy, to spróbuję Wam ją delikatnie odczarować. Pokazać jej słodkie, poranne oblicze.

Metod przygotowania owsianki jest mnóstwo, bo tu nie ma reguł. Jest jedynie kilka trików, które zmieniają owies w złote śniadanie. Płatki owsiane można wcześniej potraktować ciepłem palnika. Dzięki temu nabiorą orzechowego posmaku i pięknie przygotują się do przyjęcia mleka. Potem zaś wystarczy dodać do nich świeże owoce, chrupiące orzechy i kleiste masło orzechowe . A to przecież nie koniec cudownych połączeń w owsiance. Chlust domowej konfitury, śmietanki, czy jogurtu całkowicie odmieniają jej grudkowate oblicze. Migdały, pistacje, płatki kokosa, nasiona chia. Dodatków nie ma końca.

Syci, ogrzewa ręce i otwiera oczy. A w towarzystwie kawy staje się najlepszym wyborem śniadaniowych dylematów.

Spróbujcie!

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM I MASŁEM ORZECHOWYM

(1 porcja)

Składniki:

  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (100% orzechów ziemnych)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 30 g czerwonych porzeczek
  • 1 łyżeczka orzechów laskowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane przed wlaniem mleka lekko podprażyć na suchej patelni. Następnie dodać mleko i gotować przez kilka minut.
  • Dołożyć do gotujących się płatków około 3/4 banana.
  • Dosypać szczyptę soli.
  • W miedzy czasie pokroić na cienkie talarki 1/4 pozostawionego banana. I na gorącej patelni “smażyć” cienkie plasterki banana. Do momentu aż zmienią kolor na lekko brązowy.
  • Ugotowane płatki owsiane przełożyć do miseczki.
  • Dodać na wierzch banany, porzeczki, nasiona chia, orzechy oraz masła orzechowe.
  • Jemy, jemy, jemy!!!

 

Ściskam 🙂

Magda

OWSIANKA Z KARMELIZOWANYM BANANEM
5 (100%) 11 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *