Lepienie pierogów to praca zespołowa. Jedna osoba zagniata, druga zanurza ręce w mące i posypuję stolnice, trzecia nakłada farsz. A czwarta? Czwarta piję herbatę i robi falbanki scalające całość.

Przepis to prosty sposób na obiad, kiedy mamy w domu tylko jajko, ser biały, cebulę i ziemniaki.  Nonszalanckie zagniatanie masy i ciasta skutkuję daniem, co miło wypełnia brzuchy.

Naróbcie ich na cały tydzień. To będzie smaczna baza, kiedy będziecie wracać po pracowitym dniu do domu. Poza tym, już grudzień. Pierogi ruskie to rozgrzewka przed tymi wyczekiwanymi, świątecznymi. Polecamy, polecamy mocno!

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI RUSKIE

(6 porcji)

Składniki:

na ciasto:

  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 180 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki soli

na farsz:

  • 350 g białego chudego twarogu
  • 3 ziemniaki (300g)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz ziołowy, świeżo zmielony czarny pieprz, sól
    Przygotowanie :
  • ciasto: mąkę zalać gorącą wodą i odczekać 3 minuty. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, aż do momentu, kiedy będzie swobodnie odklejało się od rąk.
  • farsz: ugotowane ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na łyżce oleju cebule (do momentu aż nabierze karmelowego koloru). Wszystko razem wymieszać i dodać świeżo zmielony pieprz i sól (do smaku).
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gotować pierogi we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia. Przykręcić gaz i gotować jeszcze przez 1,5 min.
  • Dekorować pozostałą częścią cebulki.


Ściskam!

Magda 🙂

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *