Serek kozi i gruszka to zestawienie słonego ze słodkim. To połączenie dwóch skrajnych smaków, które tworzy obłędnie pyszną jedność.

Uwielbiamy eksperymentowanie w kuchni. Łączenie, na pozór niepasujących do siebie, produktów. Pochodzących z zupełnie różnych grup, o odmiennych konsystencjach, zapachach i smakach.

Lubimy zaskakiwać same siebie. Bo moment degustacji to jedna wielka niewiadoma. To niespodzianka. Tym razem, z resztą jak zawsze, nie zawiodłyśmy swoich oczekiwań, bo sałatka zniknęła w mgnieniu oka 🙂

Nieprzekonani do serka koziego powinni zaufać gruszce, orzechom i miodowi. Bo połączenie tych składników rozwiewa wszelkie wątpliwości i uprzedzenia.

SAŁATKA Z SERKIEM KOZIM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
(1 PORCJA)

SKŁADNIKI:

gruszka
garść szpinaku
3 orzechy włoskie
50 g serka koziego
łyżka miodu
pół czerwonej cebuli
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek
3 goździki

PRZYGOTOWANIE:

Gruszkę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj goździki i podsmaż plastry gruszki z obu stron. Po chwili dodaj miód, ocet balsamiczny, kawałki orzechów i całość podsmaż przez chwilę.
Na talerz wyłóż opłukany i osuszony szpinak i pokrojoną w piórka cebulę. Nałóż plastry gruszki z orzechami. Dodaj serek kozi. I zajadaj ze smakiem 🙂

Marta 🙂

SAŁATKA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKĄ
5 (100%) 4 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *