PRZY (naszym) STOLE pojawił się ON. Piękny. W świetle pręży się przyciągając kobiecy wzrok (i nie tylko!). Onieśmiela kształtem i słodyczą. Kusi, jak największy włoski amant.

My, jak nastolatki idziemy w taki podryw tracąc przez chwilę zdrowy rozsądek. Pan – sernik to zapowiedź udanego wieczoru i słodkich konsekwencji.

Karmelowy smak i kolor. Miękkość środka i chrupkość spodu. Wierzch to słono-słodkie zakończenie tej historii.

Mili, to trzeba spróbować. Zbliża się lato, niech to będzie początek czegoś mało rozsądnego.

SERNIK KAJMAKOWY Z SOLONYM KARMELEM
(12 PORCJI)

SKŁADNIKI:

1 kg serka sernikowego lub 1 kg tłustego twarogu
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka kajmaku (mleko skondensowane plus cukier)

składniki na spód:
100 g mąki pszennej
60 g masła
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
50 g cukru
szczypta soli

słony karmel na wierzch:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru trzcinowego
50 g orzeszków arachidowych
spora szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
Spód:
Mąkę, masło, pokrojone na drobno orzeszki ziemne, cukier oraz sól dokładnie mieszamy. Wyrobione ciasto odkładamy na 20 min do lodówki.
Następnie wyklejamy ciastem tortownicę. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 20 min (aż ciasto będzie lekko odchodziło od tortownicy i nabierze lekko złotego koloru).

Masa sernikowa:
Jajka dokładnie miksujemy z cukrem (jeśli masa kajmakowa jest mało słodka – 2 łyżki cukru ), następnie dodajemy trzykrotnie zmielony ser (lub korzystamy z gotowej masy sernikowej).
W miedzy czasie zagotowujemy wodę w garnku i wstawiamy do środka puszkę otwartej masy kajmakowej. W takiej kąpieli wodnej zostawiamy puszkę aż do momentu rozpuszczenia masy kajmakowej. Następnie odstawiamy na 10 min do ostygnięcia. Po tym czasie delikatnie dokładamy kajmak do gotowej masy sernikowej. Wszystko dokładnie (i krótko) miksujemy razem.
Masę sernikowo – kajmakową wlewamy na podpieczony spód i pieczemy wszystko około 50 min w temp. 160 stopni, do momentu, gdy brzegi sernika będą złote, a środek pozostanie miękki. Pięknie całość tężeje po nocy spędzonej w lodówce.

Słony karmel:
Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier trzcinowy, sól i na małym płomieniu podgrzewamy całość przez około 20 min. Cały czas mieszamy. Masa powinna zgęstnieć i nabrać karmelowego koloru. Pod sam koniec dodajemy orzeszki arachidowe. Gdy sernik lekko wystygnie dekorujemy karmelem boki sernika.

Magda 🙂

SERNIK KAJMAKOWY Z SOLONYM KARMELEM
5 (100%) 7 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *