Kawa po przebudzeniu, kawa na spotkaniu z przyjaciółmi, południowa kawa gdy energia spada na łeb na szyję, kawa w tekturowym kubku kupiona w ulubionej kawiarni. Kawa w deserze.

U Nas kawa, to miły znak dbania o siebie nawzajem. Bo gdy jadę do Marty w odwiedziny, to zazwyczaj chwilkę wcześniej otrzymuję od niej wiadomość – “nastawiam kawę i czekam na Ciebie”. A gdy przekraczam próg jej domu, to na przywitanie słyszę – “Masz ochotę na kawę ?”.

Zatem, dzisiaj proponujemy Wam, byście wspólnie z przyjaciółmi zrobili cudny deser na bazie kawy. Delikatnie słodkie biszkopty nasączone aromatyczną kawą. Serek mascarpone i jogurt wymieszany z migdałowym likierem i odrobiną słodyczy. A wszystko otula gorzkie naturalne kakao. Zrezygnowałyśmy z dodatku jajek, tak by deser można było zrobić w dosłownie 5 minut. Tiramisu pysznie gra z kwaśnymi owocami. U nas z żółtą marakują, ale do tiramisu również wspaniale pasują kwaśne maliny lub truskawki.

Spróbujcie! A ja wirtualnie stukam się z Wami kubkiem z ulubioną arabicą.

TIRAMISU Z MASCARPONE

(4 porcje)

Składniki:

  • serek mascarpone 250 g
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 400 ml zaparzonej czarnej kawy (tu moc zależy od Was:))
  • biszkopty 120 g
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:

  • Na wstępie zaparzamy w ulubiony sposób świeżo zmieloną kawę. A po zaparzeniu studzimy.
  • W dużej misce wykładamy serek mascarpone, jogurt, cukier puder oraz likier amaretto.
  • Wszystko razem miksujemy, tak by uzyskać gładką masę.
  • Po wystudzeniu kawy, maczamy biszkopciki (krótko, na tyle by biszkopty lekko wchłonęły kawę)
  • Następnie kładziemy warstwowo: biszkopty -masa serowa – kakao przesiane na małym sitku. I następnie od początku w tej samej kolejności.
  • Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Można podawać tak jak my z kwaśną marakują, albo z malinami. Dobrze, by dodawany owoc był naturalnie kwaskowaty.

Ściskam!

Magda 🙂

TIRAMISU Z MASCARPONE
5 (100%) 11 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *