Początki bywają stresujące, wiem to doskonałe. Pielęgnowany niegdyś lęk przed ocenianiem i nowymi początkami, któregoś dnia uleciał niepostrzeżenie. Mili, co to było za zaskoczenie, kiedy odkryłam po miesiącu blogowania, że w tym miejscu nie ma obaw, a jest tylko wolność.
Mam wrażenie, że to, co teraz się dzieje, to naturalny wynik tego, że od jakiegoś czasy dajemy sobie przyzwolenie na realizowanie nawet najmniejszych marzeń. Uczymy się robić zdjęcia, z wpisu na wpis kreatywność wskakuje na wyższy poziom. Piszemy, tworzymy i gotujemy w rytmie slow. I to naprawdę Mili wystarczy, by poczuć się wygodnie w tych Naszych blogowych początkach.

Dzisiaj serwujemy wam zdjęcia pełne dyni i polnych kwiatów.

To mocno wilgotne ciasto nie ma jajek, za to ma całkiem sporo cudownego słodkiego puree z dyni. Mieszanka mąki pełnoziarnistej i żytniej to połączenie, które dla mnie jest strzałem w dziesiątkę, bo nadaje ciastu orzechowego smaku. To naprawdę ekspresowy chlebek dyniowy, który wychodzi każdemu. Spróbujcie!

Wegańskie ciasto dyniowe

(około 12 porcji)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej – 150 g
  • 1 szklanka mąki żytniej – 150 g
  • 1 szklanka puree z dyni – około 300 g surowej dyni
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego lub migdałowego (lub mleka krowiego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki cukru lub miodu gryczanego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Mokre składniki: olej, mleko, puree z dyni i miód miksujemy do połączenia się składników
  • Suche składniki: przesiewamy mąkę pełnoziarnistą i mąkę żytnią, przyprawy i sól oraz proszek do pieczenia
  • Łączymy suche i mokre składniki
  • Ciasto pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni

Ściskam!

Magda 😉

WEGAŃSKIE CIASTO DYNIOWE
5 (100%) 14 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *