Burzliwa ta miłość, Mili. Jak to z nimi jest? Jedni kochają, drudzy patrzą na nie obojętnym wzrokiem. Szparagi. Mam wrażenie, że zabierałam się zbyt długo by przedstawić Wam ten przepis.

A przepis ten jest nie byle jaki, to prosta wariacja na temat porannego omletu z chrupiącymi, zielonymi szparagami. Tu ważna jest chwila i niedbałość. Niech ze szparagami pozostanie ich cudowna chrupkość i kolor. A do tego – malinowe pomidory, które już nie mają siły dalej rumienić się na czerwono i szczypta złotej kurkumy.

Czyż nie brzmi to jak poranek idealny? Letnie sobotnie wieczory wymagają ratunkowego niedzielnego śniadania. A szparagi wpisują się w ten plan idealnie.

ZŁOTY OMLET ZE SZPARAGAMI
(2 PORCJE)

SKŁADNIKI :
4 jajka
1 paczka świeżych szparagów
pół pęczka koperku
1 młoda cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 malinowy pomidor
50 g fety lub sera koziego
szczypta kurkumy
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej olej na patelni. Cebulkę i czosnek pokrój w drobne plasterki. Smaż tylko do momentu lekkiego zeszklenia się cebulki. Dodaj umyte szparagi. Wszystko smaż około 2 minuty. Następnie w szklance wymieszaj 4 jajka z kurkumą, solą i pieprzem. Dodaj jajeczną masę na patelnie oblewając całe szparagi. Pokrusz na sam wierzch fetę lub ser kozi. Smaż około 4 minuty. Pod koniec smażenia można zakryć patelnie przykrywką lub włożyć całość (jeśli patelnia jest w całości żeliwna) do piekarnika na 3-5 min (180 stopni). Podawaj ze słodkimi pomidorami i koperkiem.

Uściski 🙂
Magda

ZŁOTY OMLET ZE SZPARAGAMI
5 (100%) 4 votes

Spodobało Ci się Przy Stole? Udostępnij!                                                              

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *